26 Haziran 2016 Pazar

Fıstık Ezmesi Yapımı | Sağlıklı Tarifler



Hava sıcaklığının Nirvana'ya ulaştığı şu günlerde size bol bol enerji verecek tarifimle herkese merhaba!
Fıstık ezmesi ile spora başladığım zaman tanıştım.Spor yapan herkes fıstık ezmesini bulunmaz bir nimet gibi tüketiyordu. Bende hazırlarını marketten almaya başladım ve neden bu kadar beğenildiğini anlamış oldum.Uzatmadan hemen tarifine geçiyorum.

Malzemeler
Kabuklu yer fıstığı (Doğal olarak)
Zeytinyağı(Varsa fıstık yağı)
Bal ya da pekmez(İsterseniz ikisini birden kullanabilirsiniz.)

Nasıl yapılır?
Kabuklu fıstıkları kabuksuz hale getiriyoruz. Marketten kabuksuz hali ile almayı sevmiyorum.Bence tadı çok farklı oluyor. Fıstıkları tavada 1-2 dakika kadar ısıtıyoruz.Böylece fıstıkların yağları kendini bırakmış oluyor.
NOT 1:Fıstıkların kararmış ve kötü tadı olabileceklerini eleyin çünkü ezmenin tadını değiştirebilirler.
Fıstıklar tavada parıl parıl parladıktan sonra bilin ki bunların yağı çıkmaya hazır.
Artık rondoya koyup ezme vakti gelmiştir.
Rondoda istediğimiz kıvamı alana kadar çeviriyoruz.

evde fıstık ezmesi yapma

NOT 2: Bu aşamada rondoyu 5-6 dakika kadar kullanacağımız için motoru ısınabilir ve zarar görebilir.Kısa aralıklarla kullanırsanız sorunsuz bir şekilde kullanabiliriz.

Fıstık ezmesi bu hali ile olmuş gibi görünse de siz bri kaba aldıktan sonra sertleşip sürülemez kıvamda olacaktır.Bunu önlemek için içine zeytinyağı katıyoruz. Ben bir çay bardağından biraz daha fazla kullandım.
NOT 3: Fıstık yağı kullanırsanız çok daha iyi olur ama ben bulamadım:)

Şekersiz ya da az tatlı isterseniz bu aşamada fıstık ezmesi yapımı bitirebilirsiniz fakat ben tatlı olmasını istediğim için içine 1 yemek kaşığı kadar pekmez ve 3 yemek kaşığı bal ekledim.
NOT 4: Madem fıstık ezmesi doğal olsun diye evde yapıyoruz içine kattıklarımız da doğal olsun değil mi? Bulabiliyorsanız bal ve pekmezi doğal olarak eklemenizi tavsiye ederim.

Ve doğal mı doğal ev yapımı fıstık ezmesi hazır :)

evde fıstık ezmesi nasıl yapılır

Nasıl tüketebiliriz?
Bunun cevabı her şekilde:)
Kahvaltıda ekmeğin üstüne sürebilirsiniz ya da kaşık kaşık tüketebilirsiniz. Muzun arasına sürüp yiyebilirsiniz.
Özellikle spor yapıyorsanız harika bir enerji kaynağı olduğu için bol bol tüketebilirsiniz.

NOT5: Evde yapmak istemiyorum,uğraşamam diyorsanız FitNut diye bir markanın doğal fıstık ezmesi varmış ben hiç denemedim ama bunu araştırabilirsiniz. Marketten hazır almak isteyenler için Migros'un fıstık ezmesini öneririm tadı harika fakat protein değerleri çok az.
Her şeyde olduğu gibi hazır olarak satılanların tadı ev yapımına göre biraz daha güzel.Doğal olan daha makbuldur diyelim ama:)

Tarifi yaparsanız bana yorum bırakmayı unutmayın:)
Afiyet olsun.

DİĞER SAĞLIKLI TARİFLERİM
Evde granola yapımı:
http://ceydacengiz.blogspot.com.tr/2016/04/evde-granola-yapm.html
Chia puding nasıl yapılır?:
http://ceydacengiz.blogspot.com.tr/2016/04/chia-puding-saglkl-tarifler.html



22 yorum:

  1. çok sevdiğim bir şey bu benim. harika bir tarif aslında kolaymış mutlaka yapacağım ben de =) tşekkürler =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende bir süredir aşk yaşıyorum bu fıstık ezmesiyle:) Mutlaka denemelisin :)

      Sil
  2. Pek sevmem ama belki de ev yapımı daha lezzetlidir :) ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hazırlarından yediysen markadan markaya tadı çok değişiyor. Ben ilk kez Migros'un fıstık ezmesini almıştım ve bayılıyorum ona o kadar güzel ki. Daha sonra başka markalar denedim onun kadar güzel gelmedi bana.İçeriğine göre çok fark ediyor. Doğal olması şu an benim için önemli. Yoksa koşa koşa Migros'a gidebilirim:)

      Sil
  3. Ya bunu verin bana sabah kahvaltı diye hep yerim o kadar güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En güzel kahvaltıda oluyor zaten.Nasıl canım çekti :(

      Sil
  4. Ellerinize sağlık... Mutlaka deneyeceğim, eşim bu tarz şeyleri çok tüketiyor ama hazır alıyoruz mecburen. Ev yapımı çok sağlıklı olacak. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Ev yapımı her şey sağlıklı zaten. Bu dönemde dışarıdan aldıklarımız vücudumuzu çok kötü etkiliyor. Biraz biraz dikkat etmeye başlasak devamı gelir diye düşünüyorum:)

      Sil
  5. OOO harika bir tarif canım,hem pratik hem doğal.Bunu yazdım bir kenarı bol fıstık elime geçince mutlaka yapıcam :) teşekkür ederim canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim canım benim. Beğenmene sevindim.Umarım yaparsın :)

      Sil
  6. bayılırım fıstık ezmesine harika olmuş eline sağlık..

    YanıtlaSil
  7. Ah Ceyda muzun arasına sürmek nedir yapılır mı bu şimdi :D
    Harikasın!
    Ben de aynı şekilde evde yapmıştım fıstık ezmesini. Anlattığın gibi aslında oldukça da pratik. Her sporcu için vazgeçilmezmiş sonradan öğrenmiştim :)

    Bunu kaşık kaşık ye o bile yeter harika gözüküyor ve ben de bal kullanmıştım, çok yakışıyor!
    Eline sağlık çok güzel anlatmışsın. Robot detayına bayıldım ya :D Isınma uyarısına kadar yazmışsın, eline sağlık :)

    Bu tarif benim bloga da pek uygun bak :D

    Sevgiler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla yapılıyor ve de çok güzel oluyor.Ramazanda yazmasa mıydım diye düşünüyorum.Evde olduğu halde canım çekti:(
      Çok teşekkür ederim beğenmene sevindim:)

      Sil
  8. Dışardan aldığım hiç bir fıstık ezmesini yiyemedim sanki içinde kullanılan yağ çok ağır gibi geliyordu. Evde yapmak harika fikir. Ellerinize sahlık yapsam benim veletler de çok sever mutlaka

    YanıtlaSil
  9. En doğalı evde yapılanı:) Mutlaka denemelisin :)

    YanıtlaSil