Sağlıklı beslenme yaşamımızın her döneminde hepimizin öncelikli konusu. Endişelerimizi gidermek ve sorularımıza cevap bulabilmek adına hemen bir bilene danışmak istiyoruz ve yaşadığımız çağ gereği ilk başvurduğumuz yer genellikle “internet” oluyor. Ancak, internetteki bilgi karmaşasından neyin doğru neyin yanlış olduğuna bir türlü karar veremiyor ve işin içinden çıkamıyoruz.
Sağlıklı gıda tüketimi dendiğinde akla hemen “süt konusu” geliyor. Sütün beslenmemizdeki önemi tartışılamaz bir gerçek. Ancak, sağlıklı ve güvenli süt tüketimi konusunda pek çok doğru bilinen yanlışlar ve iddialar bulunuyor.
En basiti diyet yaparken tükettiğimiz diyet süt ve süt ürünlerinin sağlıklı olup/olmadığı konusunda bile hala soru işaretlerimiz var.
Geçtiğimiz günlerde süt ürünleri hakkında merak ettiğimiz neredeyse tüm soruları yanıtlayan, Ankara Üniversitesi hocalarının katkıları ile hazırlanmış bir siteye rastladık: http://suthakkindahersey.com/
Süt ile ilgili aradığınız tüm soruların cevaplarını bulabileceğiniz gibi Sizde uzmanlara soru sorabiliyorsunuz. İşte o siteden seçtiğim, süt ile ilgili bilmeniz gereken 2 önemli soru.
Daha fazla bilgi almak için siteyi ziyaret göz atmanızı mutlaka öneririm.
Soru: Düzenli süt içmek kilo vermeye yardımcı olur mu?
Cevap: Evet, süt içerdiği kalsiyum ve protein ile kilo kaybına yardımcı olur.
Obezite, günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor. Obezite oluşumunu engellemek için yapılan araştırmalarda, bazı besin öğelerinin vücutta yağlanmayı azaltarak kilo kontrolü sağlamaya yardımcı oldukları belirlenmiştir. Bu besin öğelerinden bir tanesi de kalsiyumdur. Obezite tedavisinin hedefi fazla olan yağ dokusunu azaltmak olduğu için, süt ve ürünlerinin tüketimi ile alınan kalsiyum, yağ ve protein ayrıca önem kazanmaktadır. Kalsiyum desteği verilerek yapılan çalışmalarda kilo kaybının etkin olduğu gösterilmiştir. Diyet sırasında alınan kalsiyum, yağ asitlerini değiştirerek, emilimini azaltmaktadır. Ayrıca kalsiyum, vücutta sindirilen yağ miktarını azaltarak dolaylı olarak enerji alımını da azaltmaktadır
Besinlerden alınan proteinler vücutta kullanılabilme derecelerine göre; “örnek protein: vücutta tam olarak kullanılan, iyi kalite protein: tamamına yakını kullanılan, düşük kalite protein: tam olarak kullanılmayanlar olarak” sınıflandırılır. Örnek protein kaynakları insan sütü ve yumurta iken, iyi kalite protein kaynakları et, balık, süt ve türevleridir.
Yüksek protein içerikli diyetler tokluk sağlar. Protein oranının orta düzeyde artırılması ile metabolizma hızlanır ve kas kitlesi korunur. Araştırmalar sütün; kalsiyumdan en zengin besin olması özelliği ile ayrıca içerdiği kaliteli protein ve lioneik asid gibi özel yağ molekülleri ile ağırlık kaybına neden olduğunu gösteriyor.
Soru: Süt iyi bir kalsiyum kaynağı mıdır? Yeşil yapraklı sebzelerden de kalsiyum alabilir miyim?
Cevap: Süt kalsiyum emilimi açısından en zengin gıdalardan biridir.
Bir bardak sütte (200ml) yaklaşık 200 - 220 mg kalsiyum vardır. Bunun da ötesinde kemik ve diş sağlığı açısından sütte bulunan kalsiyum:fosfor oranı ideal aralıkta olan 1:1 - 1:1,5 sınırındadır. Bu ve benzeri nedenlerden dolayı patolojik bir bozukluk olmadığı müddetçe günlük kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında süt en ideal besindir. Günlük beslenmemizdeki besinsel kalsiyumun neredeyse %70’i süt ve süt ürünlerinden meydana gelir, sadece yaklaşık %16’sı tam yeşil sebzelerden ve kurutulmuş meyvelerden oluşmaktayken %6-7’si maden suyundan sağlanmaktadır. Süt insan beslenmesinde en ucuz, en önemli ve en yararlı kalsiyum kaynağını oluşturmaktadır. Kalsiyum çökelmesini önleyen bir grup protein içerir ki bu da kalsiyumun vücut tarafından emilmesini kolaylaştırır.
Bu durum süt ve süt ürünlerinin neden kalsiyumun en iyi kaynağı olarak adlandırıldığını açıklar.
Bir boomads advertorial içeriğidir.
0 yorum:
Yorum Gönder